Duurzaam ondernemen verankeren in jouw bedrijfsvoering is een slimme zet, want ondernemingen die inzetten op duurzaam ondernemen zijn weerbaarder, efficiënter en weten meer talent te behouden!
Wil je duurzaam ondernemen, veiligheid en welzijn op het werk, verankeren in jouw bedrijfsvoering? Met de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties helpt het Voka charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) uw bedrijf duurzamer en veiliger worden. Een slimme zet, deze ondernemingen zijn weerbaarder, efficiënter en weten meer talent te behouden!
Samen naar een gezonde en veilige werkomgeving
Duurzaam ondernemen is al lang geen modewoord meer. Het gaat over omgaan met schaarse grondstoffen, zuinig energieverbruik, investeren in menselijk kapitaal door hen een veilige werkomgeving te bieden, inspelen op de behoeftes van morgen,… Dit betekent winst op vele vlakken.
Met het Charter Duurzaam Ondernemen maak je via een actieplan op maat werk van een bedrijfsvoering die winstgevend is voor zowel je onderneming als voor mens en milieu. Je timmert zo ook aan de internationale reputatie van je bedrijf.
De stappen naar de certificatie
Voka goot samen met CIFAL Flanders de doelstellingen van de Agenda 2030 in een aangepast kader voor bedrijven. Wie zich kandidaat stelt en op basis van dat kader een actieplan succesvol voltooit, krijgt na een jaar het Voka Charter Duurzaam Ondernemen uitgereikt. Bedrijven gaan aan de slag met een checklist die ze in overleg met Voka opstellen en waarin ze opsommen welke acties ze op touw kunnen zetten voor een duurzamer beleid. Toetssteen zijn de vijf P’s (People, Planet, Prosperity, Peace en Partnership) en de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s). Voer je binnen dit traject minimum 10 acties uit, dan beloont VOKA je met het VCDO-certificaat.
De uiteindelijke evaluatie gebeurt door een onafhankelijke commissie. Met het charter mikt Voka op beter bedrijfsbeleid in Vlaanderen, met aandacht voor zowel milieu, welzijn als sociale aspecten. Een tastbaar bewijs van jouw inzet. Dit is het stappenplan:
1. Kandidatuurstelling: elke Vlaamse onderneming kan zich kandidaat stellen voor deelname aan het VCDO, ongeacht de grootte van de onderneming, aantal werknemers of aard van de activiteit.
2. Kick-off en nulmeting: bij een eerste deelname wordt een conformiteitsaudit uitgevoerd met betrekking tot de relevante wetgeving. Daarnaast zal er een nulmeting plaatsvinden waaruit mogelijke acties voortvloeien. Na de kick-off zal je samen met de adviseur duurzaam ondernemen een actieplan opstellen, op maat van je bedrijf.
3. Tussentijdse adviesmomenten: tijdens deze adviesmomenten krijg je de mogelijkheid om een (digitale) afspraak te maken met jouw adviseur of de experts
4. Eindevaluatie: na afloop van het actiejaar word je bezocht door een evaluatieteam, samengesteld uit de coördinator VCDO én vertegenwoordigers van de evaluatiecommissie.
5. Uitreiking: op basis van de evaluatie en eventuele aanvullende informatie die je ons verschaft, beslist de evaluatiecommissie of het VCDO kan worden toegekend.
Hulp nodig om te voldoen Voka Charter Duurzaam Ondernemen?
Voldoen aan de wet, de stap zetten en acties uitwerken om uw onderneming te onderscheiden van de rest. Of u voor de eerste keer de stap zet naar het behalen van het charter of u wenst uw charter jaarlijks te behouden, ze vergen tijd, kennis en middelen.
Met behulp van onze expertise helpt 4 safe bij het wegwerken van de niet-conformiteiten, rond veiligheid en welzijn, die opduiken na de nulmeting. Denk hierbij aan het ontbreken van een risicoanalyse psychosociale aspecten, RA heffen en tillen, het identificatiedocument of het globaal preventie plan. Aarzel niet langer en ga voor een duurzame, veilige werkomgeving, contacteer ons en tot binnenkort.
Meer informatie