Axa onderzoek
Axa voerde recent een studie uit over het verband tussen arbeidsongevallen en anciënniteit. De studie had betrekking op de periode 2019-2023. De analyse toont aan dat 25% van de slachtoffers van een arbeidsongeval werknemers zijn met een anciënniteit van minder dan 1 jaar, meteen gevolgd door de groep met een anciënniteit tussen 1 en 3 jaar (18%).
Ook de nationale cijfers (uit 2022) van Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, tonen aan dat 35,2% van de arbeidsongevallen gebeuren bij werknemers met een beroepservaring van minder dan 1 jaar.
Een gepast onthaal, het opleiden van nieuwe werknemers en het aanduiden van een peter of meter, is belangrijk om de ongevalscijfers terug te dringen.
Belang onthaal van nieuwe medewerkers
Het onthaal van nieuwe werknemers is een verplichting voor elke werkgever. Een ervaren collega (peter of meter) helpt een nieuwkomer bij zijn integratie, om op die manier kennis en vaardigheden aan te leren. Het is belangrijk stil te staan bij wat dit onthaalprogramma inhoudt binnen uw eigen onderneming, hoeveel tijd er effectief wordt gespendeerd aan het onthaal en de opleiding van de nieuwe werknemer. Denk bijvoorbeeld aan:
Op de eerste werkdag:
• Algemeen onthaal met toelichting onthaalbrochure
• Rondleiding binnen het bedrijf
• Kennismaking met peter/meter
• Preventieadviseur, personeelsdienst…
De eerste week:
• kennismaking met andere collega’s en afdelingen.
• Nadere toelichting van het takenpakket.
• Als chef of ploegbaas moet je ook voldoende aandachtig besteden aan risicovolle werkzaamheden (risico’s van de activiteiten en machine, chemische stoffen…) waarbij de noodzakelijke informatie over beschermingsmiddelen en veiligheidsprocedures voldoende worden toegelicht.
De eerste maanden:
• Periodieke evaluatie, feed back van chef, werf- en of projectleiding.
• Bijsturen waar nodig.
Een dergelijke aanpak is niet alleen noodzakelijk bij nieuwe werknemers maar ook bij tijdelijke werkkrachten, jobstudenten, stagiairs… Ook werknemers die terugkeren na een langdurige afwezigheid kan men volgens een stappenplan terug geleidelijk en veilig aan het werk zetten.
Talen en culturen
Daarbij mogen we ook niet uit het oog verliezen dat er dikwijls culturele en taalkundige verschillen kunnen zijn. Niet alle begrippen of vakjargon gebruikt binnen de onderneming, zijn even duidelijk voor de nieuwe werknemer. Nieuwe werknemers kunnen met hun frisse blik ook een bron van inspiratie zijn om het bestaande beleid bij te sturen.
Ook ervaren medewerkers, die al jaren hetzelfde werk doen, worden het slachtoffer van arbeidsongevallen. Het aanspreken en coachen van deze werknemers is ook een belangrijke taak van de leiding.
Ervaren werknemers
De tweede groep werknemers die vaak het slachtoffer worden van arbeidsongevallen, zijn de werknemers die al jaren hetzelfde werk doen.
Dit kan leiden tot werken met verminderde aandacht, bedrijfsblindheid, onoplettendheid, minder zorg besteden aan de handelingen of misschien zelfs gemakzucht, waardoor er zich meer incidenten en ongevallen voordoen. Het gaat immers al jaren goed, men beseft niet meer ten volle dat men risico’s neemt. Een ervaren werknemer aanspreken op zijn of haar manier van werken is niet evident en kan verkeerd overkomen bij de betrokken werknemer. Toch is dit essentieel om incidenten en arbeidsongevallen te voorkomen. Het aanspreken en coachen van ook deze werknemers is een belangrijke taak in het preventiebeleid.
We mogen niet vergeten dat deze ervaren werknemer ook een belangrijke rol heeft als voorbeeld voor de collega’s en nieuwe werknemers om zo de arbeidsongevallen bij de eerste groep ook te laten dalen.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Het is niet enkel de werkgever, maar ook de leidinggevenden – de hiërarchische lijn – die de verantwoordelijkheid hebben om toezicht uit te voeren en na te gaan of alle medewerkers veilig werken.
En last but not least: het is natuurlijk ook aan de werknemers zelf om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Want soms zie je dat werkgevers wel degelijk investeren in veiligheid, terwijl sommige medewerkers het dan weer niet zo nauw nemen met de voorschriften. Als het voorziene veiligheidsmateriaal niet correct gebruikt wordt, bijvoorbeeld omdat een medewerker op vrijdag nog snel iets wil afwerken, kan dat jammer genoeg desastreuze gevolgen hebben. Daarom hebben werkgevers, leidinggevenden of teamverantwoordelijken en werknemers hierin een gedeelde verantwoordelijkheid.
Hulp nodig
Is uw bedrijf te klein om een fulltime preventieadviseur in dienst te nemen? Of komt u als zaakvoerder tijd te kort om de onthaaldocumenten en risicoanalyses uit te werken? 4 safe helpt bij het maken van de risicoanalyse ergonomie van uw verschillende werkposten of het uitwerken van de nodige documenten. Contacteer 4safe voor ondersteuning.
Meer weten
Lees de volledige studie op de website van Axa: Preventiedossier: Nieuwe werknemers: meer kans op arbeidsongevallen?
Bron: Beswic