Energiek het jaar in
2025 steekt van wal en daarmee komen er nieuwe kansen om te reflecteren, te dromen en actie te ondernemen. Dit jaar draait om meer dan goede voornemens. Het gaat om het vinden van de energie die nodig is, in deze uitdagende tijden. Energie – fysiek, mentaal en emotioneel – is de sleutel tot het verwezenlijken van jouw doelen en het omarmen van alles wat dit jaar te bieden heeft.
Het bewaken van je energie en het herkennen van alarmsignalen is belangrijk om overbelasting en burn-out te voorkomen. Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt nemen om je energie te monitoren en vroegtijdig signalen van vermoeidheid of uitputting te herkennen:
1. Luister naar je lichaam
• Fysieke signalen: Soms is het lichaam een van de eerste die aangeeft dat je te veel doet. Dit kan zich uiten in:
o Vermoeidheid of slapeloosheid;
o Spierpijn of hoofdpijn;
o Spijsverteringsproblemen;
o Een verlaagd immuunsysteem (regelmatig ziek worden).
2. Herken mentale en emotionele alarmsignalen
• Concentratieverlies: Als je merkt dat je moeilijk kunt focussen of het gevoel hebt dat je hersenen in “slow motion” staan, kan dit wijzen op mentale uitputting.
• Grote veranderingen in je gemoedstoestand: Plotselinge gevoelens van verdriet, hopeloosheid of extreme stress kunnen tekenen zijn dat je mentaal of emotioneel uitgeput bent.
• Uitstelgedrag of verlies van motivatie: Als je merkt dat je moeite hebt met het nemen van beslissingen of taken constant uitstelt, kan dit een signaal zijn van emotionele uitputting.
• Energie pieken en dalen: Iedereen heeft natuurlijke energiepieken en -dalen. Zorg ervoor dat je activiteiten plant op de momenten dat je energie het hoogst is en neem rust tijdens je energiedallen.
3. Investeer in mentale veerkracht
• Herken energiegevers en energievreters: Let op hoe je je voelt na interacties met mensen. Sommige mensen geven je energie, terwijl anderen je juist uitputten. Probeer een balans te vinden tussen sociale activiteiten die je opladen en tijd voor jezelf.
• Gezonde grenzen stellen: Mentaal welzijn is een fundament van energie. Plan tijd in voor , meditatie of activiteiten die je hoofd leegmaken, zoals een leuke hobby of lezen. Leer om “nee” te zeggen tegen dingen die je uitputten en “ja” tegen wat je écht vreugde brengt. Zeg “nee” als je merkt dat bepaalde verplichtingen of mensen je energie teveel kosten. Het is belangrijk om je grenzen te kennen en deze te respecteren.
4. Wees je bewust van je ‘innerlijke criticus’
• Reflectie en journaling: Het bijhouden van je gedachten en gevoelens helpt je om emoties beter te begrijpen en om patronen te herkennen die je energie beïnvloeden.
• Zelfkritiek: Te veel negatieve gedachten kunnen je energie uitputten. Probeer je gedachten positief te herformuleren en wees vriendelijker voor jezelf.
• Stel realistische verwachtingen: Wees eerlijk over wat je aankunt. Overmatige druk om alles perfect te doen kan je energie snel wegnemen
Hier is een korte 3-minuten ontspanningsoefening die je eenvoudig achter je bureau kunt doen:
Ademhaling Kalmeren (1 minuut)
o Ga rechtop zitten met beide voeten, vlak en stevig op de grond.
o Plaats je handen op je knieën of in je schoot.
o Adem langzaam in door je neus gedurende 4 seconden, houd je adem 2 seconden vast, en adem dan langzaam uit door je mond gedurende 6 seconden.
o Herhaal dit 5 keer.
Spanning Loslaten (1 minuut)
o Span verschillende spiergroepen kort aan en laat ze daarna los.
o Begin bij je schouders: trek ze omhoog naar je oren, houd 3 seconden vast, en laat ze ontspannen zakken.
o Herhaal dit met je handen (bal ze tot vuisten en laat los) en je benen (druk je voeten stevig in de grond en ontspan).
Focus Verfrissen (1 minuut)
o Sluit je ogen of kijk naar een neutraal punt in de verte.
o Stel je voor dat je inademt alsof je frisse energie in je opneemt en uitademt alsof je spanning loslaat.
o Neem deze laatste momenten om je lichaam bewust te voelen en een positieve intentie te zetten voor de rest van je dag.
Deze oefening duurt maar 3 minuten en kan helpen je lichaam en geest snel te resetten!
5. Creëer een dagelijkse routine
• Vaste bedtijden: Zorg voor een consistente slaaproutine. Slechte slaap beïnvloedt je energieniveau en algehele welzijn.
• Pauzes: Neem regelmatig korte pauzes, vooral als je mentaal bezig bent. Een korte wandeling of ademhalingsoefening kan wonderen doen om je energie weer op te laden.
• Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging helpt niet alleen je fysieke gezondheid, maar verhoogt ook je energie en mentale focus.
6. Eet en hydrateer goed
• Gezonde voeding: Wat je eet heeft direct invloed op je energie. Zorg voor een gebalanceerd dieet met voldoende vezels, eiwitten, en gezonde vetten.
• Hydratatie: Dehydratie kan leiden tot vermoeidheid en concentratieverlies. Drink voldoende water, vooral als je cafeïne of alcohol consumeert.
7. Oefen en ontspanning
• Meditatie: Korte meditatie-oefeningen kunnen je helpen om te ontspannen en weer in contact te komen met je energie.
• Ademhalingsoefeningen: Diepe ademhaling helpt om stress te verminderen en kan je energie herstellen.
8. Zoek hulp als het nodig is
• Als je merkt dat je de signalen van uitputting negeert of dat je energie te laag blijft, is het belangrijk om met een arts, therapeut of mental coach te praten. Ze kunnen helpen om je beter te begeleiden in het vinden van een balans.
• Wilt u een aantal zorgen delen? Praat ervoor met iemand. Dit kunnen vrienden, familie en collega’s zijn. Je kan ook even gaan babbelen met de interne vertrouwenspersoon op je werk.
Energie voor het hele jaar
Energie is geen onuitputtelijke bron. Het is een balans die je continu kunt bijstellen. Door bewust te blijven van wat je energie geeft én wat je energie kost, maak je keuzes die je vooruithelpen. Geef jezelf dit jaar de toestemming om prioriteit te geven aan jouw welzijn en groei.
Door deze gewoonten regelmatig toe te passen, kun je je energie beter beheren, stress verminderen en voorkomen dat je uitgeput raakt. Het belangrijkste is om alert te blijven op de tekenen die je lichaam en geest je geven, zodat je snel kunt ingrijpen voordat het te laat is.
Met deze aanpak begint 2025 niet alleen hoopvol, maar ook krachtig. Ga het jaar in met een open hart en een volle batterij, klaar om alles aan te pakken wat op je pad komt. 2025 gezond, veilig en wel!
Breng welzijn in kaart
Elke werkgever moet het psychosociaal welzijn van zijn of haar medewerkers in kaart brengen. Weet wat er leeft bij uw mensen. Dit kan met de 4 safe welzijnsbarometer. In een korte bevraging wordt gepeild naar de ervaringen van de werknemers met betrekking tot het ‘welzijn op het werk’. De resultaten worden teruggekoppeld naar de leidinggevenden van de afdelingen. De globale lijnen worden ook besproken met de werknemers tijdens een overlegmoment. Vraag hier uw offerte aan.
Meer informatie: