Minder dan de helft van alle werknemers in onze bedrijven kan voor de lunch terecht in een apart bedrijfsrestaurant of kantine. De meesten moeten genoegen nemen met een refter zonder faciliteiten (40%) of beschikken helemaal niet over een aparte eetruimte (15%).  Gemiddeld trekken werknemers in onze bedrijven ca. 35 minuten uit voor de lunchpauze.

De eigen, thuisbereide boterhammen zijn hierbij nog steeds het populairste middagmaal. Van de 20 werkdagen per maand, nemen we gemiddeld 12 dagen onze eigen lunch mee naar het werk. Dit alles blijkt uit een onderzoek naar de eetgewoonten op kantoor uitgevoerd door Jobat.


Geen refter, dan maar eten aan de computer en de krant lezen?

Het is algemeen geweten dat gezond eten en voldoende bewegen, het gouden recept vormen. Als je een kantoorfunctie hebt of je werkt van thuis uit, waarbij je dus al vele uren aan je bureau gekluisterd bent of gewoon zit, spreekt het voor zich dat daar ook eten… niet gezond is.

Is er geen aparte eetruimte? Eenvoudig : gezellig met je collega’s een half uurtje lekker bewegen! Wandel naar beneden, naar buiten. Is er geen bank in de buurt als de zon schijnt? Is er geen plaatselijke broodjesbar waar je kan zitten? Of nog eenvoudiger: wandel wat rond en eet terwijl rustig je lunch op. De buitenlucht en even wandelen is bovendien goed tegen werkstress, dus je slaat twee vliegen in één klap.


Snel snel, want er is véél werk

Een middagpauze houdt in onze bedrijven vaak een half uurtje onderbreking in van het werk. Dat is snel om. Reden te meer om de beperkte tijd die je hebt om te eten, ook net daarvoor te gebruiken en op een gezonde manier.

  • Wees zorgvuldig in je keuze van middagmaal: voedzaam eten en niet alléén maar lekker zoet.
  • Eet traag en kauw je eten goed, zodat je het goed proeft, wat mee instaat voor het stillen van de honger en zodat je lichaam alles goed kan verteren.
  • Neem nog enkele minuten na de maaltijd en ga niet meteen na de laatste hap terug aan het werk.

“Hmmm, de snoepautomaat, lekker!”

Enkele boterhammen of een korte maaltijd op een half uurtje tijd; je komt er de drukke en lange werkdagen amper op door. Bovendien is de baas slecht gezind, de klanten zijn lastig.
De snackautomaat -die je elke keer dat je erlangs loopt lijkt te roepen- wordt onweerstaanbaar om dat kleine hongertje te stillen of de frustraties weg te eten. Niet alleen ongezond, maar ook niet bevorderlijk voor die kilootjes die er eventueel al teveel waren.

Ben je zo’n snoeper-bij-elke-gelegenheid, tracht je daarvan bewust te zijn en jezelf kritisch te volgen telkens je iets te eten in je handen neemt. Maak jezelf bewust van je snoepgedrag: wanneer grijp je naar snoep? Waar grijp je het meest naar? Doe je dit de hele dag door?

Er zijn enkele eenvoudige tips die je kunnen helpen om het snoepen te weerstaan.

  • Neem je tijd voor ontbijt! Een goed, gevarieerd ontbijt helpt al veel, omdat je dan veel minder snel die kleine honger hebt. Start niet de dag met zoetigheid, want dat vult heel snel, heel even, maar de drang om er terug naar te grijpen, is er snel weer.
  • Schep zoveel mogelijk afstand tussen jou en de verleiding! Je geeft minder snel toe om tot daar te lopen en als je het toch doet, heb je die beweging toch gehad. Niet?
  • Steeds meer bedrijven besluiten uit gezondheidsoverweging bedrijfsfruit op het werk aan te bieden. Als dat hongertje er dan toch is: neem een stuk fruit!

Heeft uw werkgever nog geen gezonde maatregelen, informeer naar de mogelijkheden van bedrijfsfruit, bedrijfsfitness of aanbod van groepsabonnement bij sportcentrum nabij, …

Meer weten:
Happybodytoyou.be helpt je om beter met voeding om te gaan.