Arbeiders lopen hoger risico op burn-out dan bedienden

Bijna een op de drie Belgische arbeiders (32,9%) bevindt zich in de risicozone van een burn-out. Bij de Belgische bedienden is dat een op de vier (25,5%). Dat blijkt uit een analyse van Securex. Daarnaast valt ook op dat vooral dertigers en jonge vijftigers een groter risico op burn-out lopen. De conclusies komen voort uit een onderzoek van HR-dienstverlener Securex en professor arbeidspyschologie Hans De Witte (KU Leuven).

Jobonzekerheid en monotomie bij arbeiders

Arbeiders lopen meer risico op burn-out dan bedienden. Tegenover drie jaar geleden steeg hun aantal met bijna een kwart, tot 442.798 arbeiders in totaal. Bij bedienden is een omgekeerde evolutie gaande: het aantal dat risico vertoont op een burn-out daalde met 10 procent. Securex ziet verschillende factoren: zo bleef de privébelasting voor arbeiders stabiel sinds 2021, terwijl die voor bedienden net aanzienlijk verbeterde. Denk aan de mogelijkheden van thuiswerk. Daarnaast steeg de jobonzekerheid bij arbeiders en is er de toenemende automatisering en monotonie in het werk die het risico beïnvloeden.

Het hoogste burn-outrisico is voor dertigers, met 35,8 procent, blijkt uit het onderzoek. Deze leeftijdsgroep ervaart gemiddeld gezien meer rolconflicten op de werkvloer in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Daarnaast is er ook een hogere privébelasting, door bijvoorbeeld de zorg voor jonge kinderen, en ervaren zij meer micromanagement door leidinggevenden.

Risico bij jonge vijftigers

Maar opmerkelijk is dat ook het risico op burn-out bij jonge vijftigers “aanzienlijk” is gestegen tegenover 2021. Securex ziet mogelijke oorzaken zowel in de privésefeer, bijvoorbeeld de impact van zorgtaken die die groep opneemt voor hun oudere ouders, als op de werkvloer.

Samen zoeken naar een evenwicht

Voor werkgevers is het belangrijk om in te zetten op maatregelen die vertrouwen geven, en het gevoel van autonomie en competentie verhogen. Dat kan gaan om thuiswerk of glijdende uren tot het (tijdelijk) aanpassen van de concrete jobinhoud en het bieden van een opleiding in efficiënt gebruik van technologie. Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer om die handvaten dan ook effectief te gebruiken. Zo kunnen zowel werkgever als werknemer samen zoeken naar een werkbaar evenwicht zodat de job leuk, zinvol maar vooral ook haalbaar is.

Breng welzijn in kaart

Elke werkgever moet het psychosociaal welzijn van zijn of haar medewerkers in kaart brengen. Dit kan met de 4 safe welzijnsbarometer. In een korte bevraging wordt gepeild naar de ervaringen van de werknemers met betrekking tot het ‘welzijn op het werk’. De resultaten worden teruggekoppeld naar de leidinggevenden van de afdelingen. De globale lijnen worden ook besproken met de werknemers tijdens een overlegmoment. Vraag hier uw offerte aan.

 

Meer informatie:

 

De 5 A’s van psychosciaal welzijn

Voel je goed op het werk

Preventie uitval door psychische klachten