Altijd verbonden
Heb jij dit bericht gezien? Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om een groot deel van de (vrije) tijd door te brengen op het internet. De smartphone is bijna een verlengstuk van het lichaam en een deel van hun identiteit geworden. Ze horen simpelweg bij het dagelijks leven. Er helemaal afstand van nemen is daarom lastig. Je kunt ook kiezen voor ‘digitaal minimalisme’.
De cijfers
De Belgen houden zich elke dag gemiddeld 8 uur en 46 minuten bezig met het bekijken van bewegende beelden (computer, laptop, smartphone, TV kijken…). We zitten langer naar een beeld te staren, dan dat we slapen. Zelfs 1 op 10 checkt zijn telefoon tijdens de seks ! Wie staat er ’s morgens op en kijkt binnen de 5 minuten naar zijn smartphone of er berichten zijn?
Elke dag nemen we gemiddeld 150 keer onze gsm vast. Daarnaast zijn we de hele dag bezig met het beantwoorden van e-mails: vooral op het werk maar vaak ook nog in onze vrije tijd. Dat zorgt ervoor dat we het werk moeilijk kunnen loslaten. Wist je dat 40% van alle Belgen zijn smartphone zelfs gebruikt op het toilet? 72% van onze landgenoten kunnen niet één uur zonder gsm doorbrengen?
Al het multitasking en deze schermen knabbelen aan onze ME TIME. Hoog tijd om rust voor jezelf in te lassen. Met deze vijf tips maak je het jezelf alvast gemakkelijker om even te ontspannen.
Online zijn geeft stress
Wellicht ben je jou er niet bewust van, maar altijd en overal online zijn, levert stress op. Als mens zijn wij sociale dieren en willen we niets missen. We ervaren de drang om constant onze telefoon te checken. Fabrikanten spelen daar gretig op in door in apps te ontwikkelen met belletjes, pop-up meldingen en eindeloos kunnen scrollen. Je hebt er wellicht al van gehoord, het FOMO-syndroom (Fear Of Missing Out).
Verslaving
Voor veel mensen is hun smartphone en –watch een verslaving zoals een ander. Ze hebben een gebrek aan zelfcontrole (constant checken), er is sprake van een langdurig en frequent gebruik, men ervaart ontwennings-verschijnselen en negatieve effecten. Dit is niet te verwonderen aangezien ons beeldschermgebruik inspeelt op het dopaminnensysteem én het prikkelt
Silence is golden
Gezellig op café en plots, ‘pling’, een Whatsappbericht. Gevolg: de rest van gesprek klinkt nog slechts in de verte. Allerminst aangenaam voor degene die over je zit. Zeker niet als je na het beantwoorden van dat bericht ook nog eens ‘snel’ Instagram en je mails checkt.
Meldingen hengelen voortdurend naar je aandacht. Stel jezelf de vraag welke app je mag storen én welke niet. Zet je geluid af en schakel meldingen van sociale media uit. Immers elke prikkel, signaal is een ‘dopaminne’ prik, die ervoor zorgt dat je verder wil kijken. Dit gelukshormoon geeft ons een goed gevoel. Hoe zet je notificaties uit op je telefoon ?
iPhone: settings > notifications > turn off all notifications, app by app
Android: instellingen > meldingen > zet alle apps of app per app uit.
Plan GSM-vrije momenten – DE SMARTBOX
Klinkt simpel, maar is het voor velen niet. Laat je smartphone aan de kant terwijl je naar een film kijkt of aan het eten bent. Laat je toestel in je handtas of jaszak zitten als je op café of restaurant gaat.
Werk of vrijetijd, stel grenzen en beheer je tijd. Neem geen gsm’s of laptops mee als je moet vergaderen. Sleur je toestel niet overal mee in huis. Leg alle smartphones bijvoorbeeld in de lade of op de kast bij de autosleutels.
Meet de tijd die je op je smartphone doorbrengt
Via de app ‘Screen Time’/’Moment’ (iPhone) of ‘mobileDNA’ (Android) kan je bijhouden hoeveel tijd je aan welke app spendeert. Je zal zien dat je snel meer tijd verdoet aan bepaalde apps dan je zou willen, een echte wake-upcall.
Verwijder (bijna) alle apps op je startscherm
Je startscherm is het eerste dat je ziet en staat bij de meesten vol met apps die onze aandacht trekken. Zet enkel de belangrijkste apps op je startscherm zoals je berichten, telefoon, camera of je favoriete podcast. Vermijd alle apps waar je nodeloos veel tijd aan besteed zoals Instagram, nieuwsapps of Pinterest. Organiseer al je apps in folders en zet ze op je tweede scherm.
Zet de leesbewijzen in WhatsApp uit
De blauwe vinkjes die je gesprekspartner informeren dat je zijn bericht gelezen hebt, dwingen je om zo snel mogelijk terug te antwoorden. Zet de leesbewijzen uit en antwoord wanneer het jou uitkomt.
Verzend spraakberichten
In plaats van berichten te typen, verstuur eens een spraakbericht. Het neemt veel minder tijd in beslag, is persoonlijker en weg zijn die vervelende autocorrecties of verkeerd geïnterpreteerde emoji’s.
Fifty shades of grijswaarden
Minder tijd op je smartphone doorbrengen? Simpel, maak je smartphone minder aantrekkelijk door de kleuren aan te passen naar grijswaarden. Drastisch, maar effectief!
Bekijk je meldingen wanneer jij dat wil
Zet de functies ‘raise to wake’ (iPhone) en ‘ambient display’ (Android) uit. De functie ‘raise to wake’ zorgt ervoor dat je smartphone ontwaakt wanneer je hem optilt en een ‘ambient display’ is een scherm die ontwaakt elke keer dat je een melding krijgt. Door deze twee functies gaat je aandacht naar je smartphone terwijl je met andere zaken bezig bent.
Kortom, met deze tips blijven je batterijen opgeladen tot aan het weekend of je volgende vakantie. Een Digital Detox kun je heel makkelijk in je dagelijks leven integreren. Minder smartphone, tablet, etc. betekent meer tijd om te leven. En het heeft positieve effecten op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. En daar kan jij je niet laten tegen vaccineren !
Meer informatie:
Preventie uitval door psychische klachten
De 5 A’s van psychosciaal welzijn