Thuiswerk of telewerk in corona tijden, hoe organiseer je dit? Het COVID-19 virus zorgt voor ongeziene impact op onze samenleving: economisch én sociaal. Belgische werknemers werken, als dat kan, van thuis uit. En dat heeft niet enkel implicaties voor de werkgevers, maar ook voor de mentale en fysieke gezondheid van de werknemers.

De Coronacrisis noodzaakt velen onder ons om te telewerken. Niet iedereen heeft hier ervaring mee. De doorsnee woning verschilt danig van een kantoorruimte. Daarom is het van belang om even stil te staan bij de inrichting van de werkplek thuis, ook al beschik je niet altijd over een verstelbare bureaustoel. Ontdek onze tips en deel ze (online) met je telewerkende collega’s!

1. Creëer je eigen werkplak

Net zoals op kantoor is het belangrijk om een eigen plek te hebben waar je je goed voelt en in alle rust kan werken. Maak van een bepaalde kamer jouw ‘werkkantoor’. Woon je eerder klein, dan kan een eigen plekje in de woonkamer of in een slaapkamer ingericht worden als tijdelijke werkplek.

2. Een goeie werkhouding

Richt je werkplek in zoals op kantoor. Denk aan een comfortabele bureaustoel, een grote tafel, goede verlichting, een groot scherm. Gebruik in combinatie met een laptop, een apart toetsenbord en muis.

Met het onverwacht telewerken lanceerde VerV een gesmaakte campagne hoe je je werkplek best kan instellen. Ondertussen zijn de 10 tips voor een goede inrichting van je werkplek al in 10 talen beschikbaar.

3. Pyjama in de kast

Kleed je alsof je naar kantoor gaat. Dat maakt mentaal een groot verschil. Je bent aan het werk.

4. Plan werk – privé tijd

Wie thuiswerkt moet de grens tussen werk en privé goed bewaken. Plan je maaltijden, je wandelingen of je achterstallige klusjes in je agenda. Werk thuis zoals je op kantoor werkt. Je werkt, neemt een pauze, werkt weer verder, luncht ’s middags… Beweging is cruciaal. Rustig wandelen helpt je lichaam om de stresshormonen te regelen.

5. Rust met de kinderen

Plan voor de kinderen wat speelse als meer stille activiteiten in. Een aantal zaken kunnen ze alleen doen, mits een goeie ‘opstart’ van de ouders. Deel de woonkamer, net zoals op school, in verschillende speelhoekjes voor de kleinsten: een knutselhoek, leeshoek, poppenhoek… Het is cruciaal om lief te blijven voor elkaar en vooral ook voor jezelf.

6. Wissel af met je partner

Werk je samen met je partner van thuis uit, breng dan afwisselend wat tijd door met de kinderen. Terwijl de ene ouder zich focust op het werk, kan de andere ouder een spelletje buiten spelen met de kinderen in de tuin. Zo voelen de kinderen zich niet ‘verwaarloosd’ en kunnen beide ouders op afwisselende momenten doorwerken.

7. Profiteer van de dutjes

Heb je kleine kinderen die in de namiddag nog een dutje doen? Maak hier dan gretig gebruik van door op dat moment flink door te werken. Zo moet jij je niet schuldig en minder gestresseerd voelen wanneer je even minder geconcentreerd bent tijdens de speelmomenten.

8. Kies de beste tijd voor vergaderingen op afstand

Vergeet ook de collega’s niet. Bel eens met elkaar in plaats van te mailen. Sta je dagelijks virtueel in contact, zorg dan dat je die vergaderingen op een rustig moment inplant, zodat je niet teveel onderbroken wordt. Dat kan bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg als de kinderen nog slapen, of op een moment dat ze even tv-kijken of op de tablet mogen spelen.

 

Hulp nodig

Kan je een klankbord gebruiken rond het preventiebeleid in jouw bedrijf of heb je hulp nodig bij de risicoanalyse beeldschermwerk ? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

 

Meer weten

Risicoanalyse beeldschermwerk

Risicoanalyse ergonomie

Praktijkrichtlijn kantoorinrichting