We leven in turbulente tijden: de pandemie, de energiecrisis en inflatie. Er is geen adempauze om te recupereren. Daardoor daalt de veerkracht jaar na jaar, zowel in onze bedrijven, als thuis, bij volwassen en bij jongeren. Voel je je niet echt lekker in je vel na een dag hard werken? 4safe geeft je in 3 artikelen steeds 4 tips. Dus in totaal krijg je 12 tips om fris en monter te blijven op de werkvloer. Hier de tweede reeks van 4 tips.
5. Sport en beweeg
Wie een zittende job heeft vertoeft beter geen volledige dag achter zijn bureau en computerscherm. Wissel het zittend werk regelmatig af met wat beweging. Strek de benen, doe stretchoefeningen en ga eens langs bij een collega in plaats van een e-mail te sturen.
Fietsen, voetballen, zwemmen, fitnessen, dansen of wandelen: wat je doet, doet er niet toe. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt. Sport houdt je in vorm, pompt het ‘feelgoodhormoon’ endorfine in je lichaam en zorgt ervoor dat je beter slaapt.
6. Neem tijd voor pauzes
Het is niet goed om pauzes over te slaan, omdat je het te druk hebt. Pauzes zijn belangrijk om je batterijen weer op te laden. Op geregelde tijdstippen eens opstaan om iets te halen, op te zoeken of om een paar woorden te wisselen met een collega helpen om heel even de boog te ontspannen. Daarna heb je weer frisse energie om erin te vliegen.
De middagpauze is het ideale moment om even je werkplek te verlaten of om een korte wandeling in de buitenlucht te maken. 10 minuten een frisse neus halen en gunt u uw ogen wat rust. Onderschat de kracht van daglicht niet. Vitamine D uit daglicht laat endorfine los in ons lichaam en regelt de stofwisseling, zelfs als de zon niet schijnt.
ENERGIEBOOST
Train jezelf om anders naar dingen te kijken, focus op het positieve in plaats van het negatieve. Zegt iemand een afspraak af voor een lunch of uitstap? Verzand dan niet in een negatieve mindset, maar wees blij met de extra vrije tijd die je opeens hebt.
7. Maak een prioriteitenlijst
Hou niet langer vol dat het te druk is. Maak iedere ochtend een prioriteitenlijst op en werk het belangrijkste als eerst af. Stel vervelende klussen niet langer uit, het bezorgt je alleen maar meer onrust. Verdeel de lastige klus in verschillende kleinere klusjes en zoek uit waar je nu precies zo tegen opziet. Begin eerst aan wat je het vervelendst vindt. Nadien zal je een goed voldaan gevoel hebben.
8. Belofte maakt schuld
Wie te veel belooft, wekt een hoop verwachtingen en zit aan het einde van de week met de handen in het haar. Het mes snijdt aan twee kanten. Als je niet veel belooft, hoef je je niet te verontschuldigen waarom je de afspraak niet hebt kunnen nakomen. Aan de andere kant kunnen mensen je makkelijker vertrouwen, want de gedane beloftes kan je nakomen.
Nog meer positiviteit: